mandag, september 05, 2005

Lutesau

400 liter aske
1.000 liter vann

Bruk aske av løvved (birkeaske er best), 400 liter aske tilsvarer to små
uthus eller en liten låve. Asken må være ren, så la alt brenne godt ned
og få ut mest mulig spiker av asken slik at det ikke blir for mye spiker
i den ferdige lutesauen. Bruk et høyt, smalt kar, (30-40 meter er
passe), for da er det lettere å øse av den klare luten. Hell kokende
vann over asken og rør godt. Skum av kullbiter, kukaker, løst høy o.l.
som flyter opp. La luten stå i ro til den har blitt kald og klar. Øs av
den kald luten. Bland den med kaldt vann til den har blitt passe sterk.
(Test med en prøvefinger: Om fingeren går i oppløsning er luten for
sterk.) Lutblandingen skal føles glatt og sleip og lukte som et
arbeidsuhell i en kjemisk fabrikk når den er ferdig.

Tilberedning:

2 gamle seige sjødaue sauer.

(Dersom man ikke har sjøldau sau, så ta noen litt gamle og marodre
eksemplarer og slå dem i skolten til de slutter å sparke.)

Slakt og rens sauen. Ull, skinn, bein og knokler kan sitte på, men fjern
nøye alle innvoller. Heng sauen til tørk på et luftig sted en 5-6
måneder til den er tørr. Dersom man ikke liker fluemark, kan det være
lurt å gni kjøttet inn med salt før tørking.

Del tørrsauen i 3-4 deler eller vann den ut hel. Vask og børst den godt.
Den bør ligge i rikelig kaldt vann i ca 8 dager. Bytt vann to ganger
daglig. Skyll sauen godt ved hvert vannbytte. Det må være rikelig med
vann for at sauen skal svelle skikkelig. Når sauen har ligget i vann i
fire døgn kan den flås. Gjør det forsiktig slik at ikke kjøttet skades.
Ferdig utbløtt sau kan fryses.

1 kg tørrsau gir 5 kg lutesau. Legg ferdig oppbløtt sau i en stor
plastdunk. Øs over luten slik at den dekker sauen godt. Sauen sveller
under lutingen, så se til at det er nok lut, øs evt. på mer.

La sauen ligge 2-3 døgn i luten. Sauen er ferdig lutet når vi kan stikke
en finger gjennom kjøttet. Ta opp ferdig lutede stykker og legg dem i
kaldt vann. Det er ikke sikkert alle stykkene blir ferdige samtidig, så
pass på.

Koking:

2 lutesauer
ca 1.000 liter vann
14 kilo salt

Legg sauen i kokende saltet vann og la dem koke opp.
Pass stykkene godt, for lutesau er meget lettkokt.

Lutesau serveres med surmelk, kokte poteter, sirup, sennep, selvskudd,
bacon, baconfett etc.

Bon Apetitt!